Dacă o persoană are patru sau mai multe planete în retrograd în astrograma natală, indică faptul că a doua jumătate a vieții va avea mai multe evenimente și că, dacă succesul apare, acesta va fi târziu în viață. Casa/casele dominate de planete în retrograd indică chestiunile care se vor manifesta mai târziu în viață. De exemplu, în casa căsătoriei: căsătoria sau dragostea poate apărea după vârsta de 30 de ani sau chiar și mai târziu. În plus, multe planete în retrograd pot face ca o persoana să fie închisă și timidă. Cei care au patru sau mai multe planete în retrograd în astrograma natală, sunt numiți ”flori târzii”.

Dacă guvernatorul astrogramei (planeta ce domină prima casă) este în retrograd, atunci cele de mai sus se aplică, deoarece guvernatorul astrogramei are cea mai mare influență și importanță în determinarea sorții unei persoane. Dacă co-guvernatorul/ii sunt în retrograd și guvernatorul principal nu este, viața tot va fi influențată însă nu la fel de mult ca atunci când guvernatorul principal este retrograd.
Guvernatorul principal este planeta care guvernează semnul zodiacal din prima casă. De exemplu, dacă ai Berbec ♈ ca ascendent ASC (ascendentul e întotdeauna în prima casă), guvernatorul principal este Marte ♂.

  • Soarele ☉ și Luna ☾ nu sunt niciodată în retrograd.
  • Cei care au Mercur ☿ în retrograd pot fi uneori mai înceți decât cei născuți atunci când această planetă este în tranzit direct, în ceea ce ține de abilitatea de a înțelege sau învăța. Aceștia se pot pierde în detalii și pot avea probleme în a vedea întreaga situație, însă pot fi excelenți în cercetare sau într-un servici în care pot lucra cu detalii. Mintea poate fi foarte activă și gândurile pot fi profunde. Gândurile și ideile se pot repeta  până când persoana se simte ”arsă” mental. Aceștia percep informația și comunicarea un pic diferit. Ironic sau nu, cei născuți cu Mercur retrograd funcționează mult mai bine în perioadele în care Mercur, mai târziu în viață, intră în mișcare retrogradă. Mercur în retrograd adesea indică probleme în una sau mai multe chestiuni ale vieții, dominate de această planetă: atât vorbitul, scrisul, cititul, cât și simțurile: vederea și auzul, creierul în percepția informației și a expresiei verbale. În unele cazuri, cei care au acest aspect pot fi retrași, timizi și tăcuți. În plus, una sau mai multe chestiuni conduse de casa în care se află acest Mercur, împreună cu casele ce conțin Gemeni ♊ și Fecioară ♍ pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • De multe ori, cu Venus ♀ în retrograd, dragostea apare mai târziu în viață. Aceștia pot fi foarte timizi când vine vorba de relațiile amoroase și întâmpină probleme în exprimarea dragostei. În unele cazuri, pot exista probleme fizice sau alte situații ce previn realizarea unei relații de dragoste. Aceștia se pot simții nedemni de dragoste. Orice siguranță financiară adesea apare târziu în viață. Cu Venus retrograd, relațiile de dragoste pot fi foarte ne-convenționale. În plus, una sau mai multe chestiuni dominate de casa în care Venus în retrograd este poziționat, împreună cu casele care conțin Balanță ♎ și Taur ♉ pot experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • Marte ♂ retrograd menține mânia în interior. Cel mai adesea, această persoană a fost pedepsită în mod sever pentru exprimarea mâniei. Acestora le displac și evită confruntările directe. Pot fierbe în interior cu furie, însă de obicei nu o vor exprima. Cei care sunt în relații apropiate cu cei ce au Marte retrograd, adesea învață cum să ”îi citească”, deoarece persoana cu Marte în retrograd își ascunde mânia. Aceștia nu cunosc cum să își exprime mânia într-un mod acceptabil. Dacă sunt împinși până în punctul în care nu se mai pot controla, adesea pot exagera și pot deveni explozivi. Deoarece Marte domină asupra dorinței sexuale, în unele cazuri, bărbații care au Marte în retrograd pot suferi de impotență. Pentru a determina asta, trebuie să privești și la ceilalți factori din astrograma natală.

Un Marte direct, poziționat în a 12-a casă poate avea aceeași efecte ca și un Marte retrograd. Dacă Marte retrograd este în Pești ♓, Balanță ♎ sau orice aspect dificil al lui Saturn ♄, atunci efectul asupra exprimării este și mai restricționat. Am văzut cazuri în care Marte era în același timp și retrograd și în a 12-a casă. Persoana în cauză avea probleme serioase de natură psihologică și sexuală, însă de asemenea existau și alte aspecte care susțineau asta în astrograma sa natală. Pe lângă asta, una sau mai multe chestiuni dominate de casa în care se află Marte retrograd, împreună cu casele în care se află Berbec ♈ și Scorpion ♏ pot experimenta întârzieri sau alte probleme.

  • Legat de planetele transpersonale, trebuie privită întreaga astrogramă natală cât și poziția planetei în retrograd pentru a determina puterea și influența acesteia. Influența planetelor personale aflate în retrograd, este mult mai mare decât influența planetelor transpersonale, cu excepția cazului în care sunt plasate în aspecte extrem de evidente în astrogramă. ”Evident” înseamnă pe un unghi proeminent (face conjuncție cu ascendentul, descendentul, MC-ul sau IC-ul), sau în cazul în care este însuși guvernatorul sau co-guvernatorul astrogramei sau face aspectele strâmte cu acesta.
  • Jupiter ♃ în retrograd oferă un simț al împlinirii, păcii și mulțumirii interioare. Când se află în retrograd, Jupiter se îndreaptă spre interior. Cuprins de el însuși, Jupiter în retrograd nu este prea mult preocupat de aspectele materiale ale vieții. Acești oameni (cu excepția cazului în care în astrogramă există influențe care contrazic asta), sunt mai preocupați cu confortul spiritual și cu pacea minții și a sufletului. Mai degrabă preferă să caută cunoștințe spirituale de unii singuri și să-și formeze propriile credințe, decât să fie îndoctrinați de alții. Pot gândi pentru ei și adesea caută răspunsurile spirituale în interiorul lor, decât să accepte dogma religioasă. În plus, una sau mai multe chestiuni dominate de casa în care este poziționat Jupiter retrograd, împreună cu casele în care se află Săgetător ♐ și Pești ♓, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • Cei cu Saturn ♄ în retrograd nu au un simț al limitei, ca cei cu un Saturn direct. Aceștia își pot lua prea multe angajamente și responsabilități și pot ajunge să facă mult prea multe pentru alții. Aceștia au propriul set de principii. Disciplina, cerințele și severitatea sunt îndreptate spre interior, asupra sinelui. Aceștia sunt foarte critici cu privire la propria persoană. Pot avea așteptări foarte mari pentru propria persoană în ceea ce ține de realizările personale. În exterior pot părea ca și cum acceptă cu ușurință ordini, sarcini sau responsabilități în plus din partea celorlalți, însă în interior, este o cu totul altă poveste. Saturn în retrograd adesea detestă prea multe cerințe și pot reacționa împotriva acestora prin căi indirecte. De unul singur, acest aspect nu dorește faimă sau publicitate: succesul este personal. Ei întâmpină dificultăți atunci când vine vorba de a fi autoritari cu ceilalți, atunci când situația o cere. Le este greu să spună ”nu”. Aceștia sunt severi în ceea ce ține de stima de sine, însă asigură-te că te uiți și la alte aspecte legat de această tendință. În plus, una sau mai multe chestiuni conduse de casa în care se află acest Saturn, împreună cu casele ce conțin Capricorn ♑ și Vărsător ♒ pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • Uranus ♅ în retrograd indică nevoia de libertate și rebeliunea este foarte pronunțată. În retrograd, Uranus oferă un simț puternic al intuiției, în special dacă există alte plasamente în diagrama astrologică care să susțină asta. Oamenii cu Uranus în retrogradă pot părea ca se conformează, însă sunt foarte originali și ne-convenționali la un nivel personal. Aceștia sunt adesea ușor agitați și foarte nervoși. Vor ține stresul în interior până când deodată vor exploda și vor exagera, ajungând la extreme emoționale. Există o tendință puternică de a exagera lucrurile. Acest aspect influențează persoana ca mai degrabă să caute ghidare din interior decât să caute răspunsurile din afară, însă caută să reformeze și să doboare lucrurile stabilite deja în exterior. Aceștia se pot simți înstrăinați de ceilalți și adesea nu își găsesc locul în societate. În copilărie, aceștia s-au simțit întăriți în mod frecvent în exprimarea individualității și în timp ce se maturizează, au o tendință de a aduce lucrurile la extreme. În aceiași măsură, una sau mai multe chestiuni conduse de casa în care se află acest Uranus, împreună cu casa ce conține Vărsător ♒, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.
  • Neptun ♆ retrograd oferă atât o imaginație bogată cât și o viață de fantezie. Poate exista multă confuzie interioară. Abilitățile psihice cât și cele intuitive sunt foarte bine dezvoltate. Aceștia pot avea tendințe evazive, cu o susceptibilitate puternică de abuz de droguri și alcool. Când se află în retrograd, Neptun oferă sensibilitate extremă, împreună cu un simț al idealismului. Atunci când planetele sunt în retrograd, energia acestora este îndreptată spre interiorul persoanei. Acești oameni cu Neptun în retrograd adesea trăiesc în propriile lor lumi de fantezie, fiind retrași din viața de afară. În plus, una sau mai multe chestiuni conduse de casa în care se află acest Neptun, împreună cu casa care conține Pești ♓, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme. Neptun în retrograd se poate manifesta ca un Neptun foarte pronunțat. La fel ca și cu celelalte planete transpersonale, trebuie privită întreaga astrogramă pentru a determina puterea și influența retrogradului.
  • Pluto ♇ retrograd oferă o intensitate interioară pronunțată, împreună cu un simț al distanței. Aceștia sunt de obicei foarte secretoși și foarte puțini – dacă este cazul – ajung să îi cunoască la un nivel personal. Pot exista atât cazuri de represiune extremă cât și de emoții extreme, împreună cu o natură vicioasă și sentimente de izolare. Acesta este individul căruia i se potrivește atitudinea de tipul ”fac sau mor”. Ori iubesc ceva ori urăsc acel ceva, neexistând nicio cale de mijloc. Totul sau nimic. Dacă alte plasamente sau aspecte în astrogramă susțin asta, individul poate fi introvertit și/sau singuratic. La fel ca și cu celelalte planete îndepărtate, trebuie privită întreaga astrograma pentru a determina puterea și influența retrogradului. În plus, una sau mai multe chestiuni conduse de casa în care se află acest Pluto, împreună cu casa care conține Scorpion ♏, pot uneori experimenta întârzieri sau alte probleme.